Γιατί να σπουδάσω στα ΕΠΑΛ;

Αν αναρωτιέστε γιατί ένας μαθητής/μαθήτρια να επιλέξει τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) για την συνέχιση των σπουδών του μετά το Γυμνάσιο, αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους:

 

Ποιοί είναι οι Τίτλοι Σπουδών στα ΕΠΑΛ;

 • Αποκτάς Απολυτήριο Λυκείου Ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου.
 • Αποκτάς επιπλέον Πτυχίο της Ειδικότητας (Επιπέδου 4) στο επάγγελμα που σ’ ενδιαφέρει (π.χ. Τεχνικός Πληροφορικής, Ηλεκτρολογία, Τεχνικός Οχημάτων, Βοηθ. Βρεφονηπιοκομία, Βοηθ. Νοσηλευτική, κ.α.).
 • Αποκτάς Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην Ειδικότητα που θα επιλέξεις.

 

 

Μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου;

Φυσικά μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια), την Πυροσβεστική, τις Αστυνομικές, τις Στρατιωτικές Σχολές μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων ή σε κάποιο από τα Δημόσια ΙΕΚ ή Ιδιωτικά ΙΕΚ.

 • Μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο Πανεπιστήμιο (ΑΕΙ).
 • Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στην Γ’ Τάξη θα εξεταστείς σε 4 μαθήματα: τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά και σε δύο (2) μαθήματα της Ειδικότητάς που έχεις επιλέξει.
 • Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στις Πανεπιστημιακές σχολές της Ειδικότητας που σπούδασες.
 • Μπορείς να εγγραφείς στα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) με φοίτηση μόνο 3 εξαμήνων στην ίδια Ειδικότητα ή 5 Εξαμήνων για την απόκτηση νέας Ειδικότητας.
 • Μπορείς να κάνεις αίτηση για να συμμετάσχεις στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ της ειδικότητάς σου και μετά από επιτυχία στις εξετάσεις Πιστοποίησης να αποκτήσεις ισότιμο τίτλο σπουδών με αυτό των ΙΕΚ, δηλαδή Επιπέδου 5.

 

Ποιά είναι τα μαθήματα που θα κάνω στο ΕΠΑΛ;

 • Α’ Τάξη ΕΠΑΛ: Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνικά , Μαθηματικά, Φυσική, κλπ) υπάρχουν και τρία (3) μαθήματα επιλογήςπροσανατολισμού για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον Τομέα που επιθυμείς να συνεχίσεις στην Β’ Τάξη. Επίσης, υπάρχουν μαθήματα όπως: Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Ασφάλεια & Υγεία στο χώρο εργασίας και Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.
 • Β’ Τάξη ΕΠΑΛ: Σύμφωνα με τον Τομέα που θα επιλέξεις να σπουδάσεις, θα κάνεις μαθήματα Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και Επαγγελματικά μαθήματα (23 ώρες). Τα Επαγγελματικά μαθήματα μπορούν να είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή και Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο). Για παράδειγμα το μάθημα “Τεχνολογία Μηχανολογικών Κατασκευών” του τομέα Μηχανολογία είναι μεικτό μάθημα 7 ωρών: 2 ώρες Θεωρίας και 5 ώρες Εργαστηρίου.
 • Γ’ Τάξη ΕΠΑΛ: Στην Γ’ τάξη επιλέγεις μια από τις Ειδικότητες του Τομέα. Για παράδειγμα στο Τομέα “Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας”, την Ειδικότητα “Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων”.  Αντίστοιχα υπάρχουν Ειδικότητες και στους υπόλοιπους Τομείς των ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα διακρίνονται σε Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και μαθήματα Ειδικότητας (23 ώρες). Επίσης τα μαθήματα Ειδικότητας είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο).

Όπως καταλαβαίνεις κυρίως στην Β’ και στην Γ’ Τάξη τα μαθήματα είναι εξειδικευμένα στο επάγγελμα που θα επιλέξεις να σπουδάσεις και σε προετοιμάζουν τόσο με το κατάλληλο Θεωρητικό υπόβαθρο όσο και σε πρακτικό επίπεδο μέσα στο χώρου του Εργαστηρίου με κατάλληλες εργαστηριακές Ασκήσεις.

 


 

Σημαντικές Πληροφορίες που αφορούν τους Τομείς των ΕΠΑΛ

Τομέας Πληροφορικής

 • Οι Πτυχιούχοι ΕΠΑΛ της ειδικότητας Πληροφορικής κατέχουν την πιστοποίηση ECDL και μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου Τομέα ή ΑΣΕΠ με επιπλέον αυτό το προσόν.
 • Μπορούν να εργαστούν σε πλήθος από εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα τόσο με ειδίκευση της Πληροφορικής, όπως εταιρείες πληροφορικής, ανάπτυξης λογισμικού, καταστήματα ειδών τεχνολογίας, υπάλληλοι γραφείου, αλλά και εταιρείες κάθε είδους που χρειάζονται υπεύθυνο δικτύου υπολογιστών, τεχνικό υπολογιστών, μηχανογράφηση, κ.α.

 

Τομέας Μηχανολογίας

 • Οι Πτυχιούχοι έχουν δυνατότητα να αποκτήσουν Επαγγελματικές Άδειες Μηχανοτεχνίτη, Ηλεκτροτεχνίτη, Τεχνίτη Μοτοσυκλετών και Μοτοποδηλάτων, κ.α. με επιπλέον 1 ή 2 έτη προϋπηρεσίας.
 • Μπορούν να εργαστούν σε Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, οχημάτων και χωματουργικών μηχανημάτων, σε εταιρείες εμπορίας ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών ειδών αυτοκινήτων.
 • Μπορούν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

 

Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού

 • Οι Πτυχιούχοι έχουν δυνατότητα να εργαστούν ως μέλη ομάδας ή αυτόνομα ή ως υπάλληλοι σε πολύ μεγάλο πλήθος εταιριών του Ιδιωτικού τομέα.
 • Για τους Πτυχιούχους του τομέα Ηλεκτρονικής ΔΕΝ απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος για να εργαστούν ως: Χειριστής auto cue, Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής (RF), Τεχνικός Ροής Προγράμματος, Τεχνικός Ρύθμισης Εικόνας, Ηλεκτρονικός Ραδιοζεύξεων, Χειριστής Κονσόλας Μίξης Εικόνας, Τεχνικός Μεταγραφών, Μηχανικός Τηλεόρασης – Master Control.
 • Μπορούν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

 

Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας

 • Οι Πτυχιούχοι είναι περιζήτητοι στην Αγορά Εργασίας τόσο σε Νοσοκομεία, Θεραπευτήρια, Κλινικές, Κέντρα Βρεφών και Νηπίων, καθώς και σε Νηπιακούς και Βρεφικούς Σταθμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

 

Ποιοί Τομείς και Ειδικότητες λειτουργούν στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων;