Ταινία μικρού μήκους από το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων: Η «Ιστορία του Πόντου» επισκέπτεται την εκπαίδευση

Με μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη ταινία μικρού μήκους θα αναδείξουν την… απουσία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού από τα σχολικά βιβλία μαθητές και καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων. Η ταινία θα συμμετάσχει στον μαθητικό διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και Όνειρα, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». που τον  συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το πρώην υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (υπάγεται πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών), υπό την αιγίδα της Ελληνική Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

Οι μαθητές αφιερώνουν την ταινία «σε όσους αγωνίζονται για την προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη διεθνή κοινότητα».

Η «Ιστορία του Πόντου» προσωποποιημένη –την υποδύεται η μαθήτρια Παναγιώτα Ασημακοπούλου– επισκέπτεται ταλαιπωρημένη από τα γεγονότα που πέρασε (γενοκτονία, προσφυγιά) ένα σχολείο, με σκοπό να δει τι γράφουν γι’ αυτήν τα βιβλία. Αφού συνειδητοποιεί ότι δεν γράφουν τίποτα και υπάρχουν λευκές σελίδες, πανικοβάλλεται και φεύγει απογοητευμένη από το σχολείο. Λίγο πριν αποχωρήσει, για να συνεχίσει να γράφει την ιστορία της, οι μαθητές την κατευοδώνουν υποσχόμενοι: «Μνήμη-Αγώνας-Δικαίωση» και συμπληρώνουν με βιώματα και μνήμες όσα λείπουν από τα σχολικά βιβλία.

Οι νέοι επιλέγουν να συνδέσουν με ένα μοναδικό τρόπο το χθες, το παρόν και το μέλλον.

Το σενάριο, η σκηνοθεσία και το βίντεο είναι του μαθητή της Γ΄ τάξης της Βρεφοκομίας Βασίλη Καρυοφυλλίδη, ενώ υπεύθυνοι καθηγητές για το πρόγραμμα είναι οι Φώτης Δρούγκας, Ελένη Παπαϊωάννου και Έφη Μητσοπούλου.

Στην υλοποίηση της ταινίας συνέβαλαν επίσης ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων Νίκος Παυλίδης, οι καθηγητές Ελένη Παπαϊωάννου και Αναστάσιος Φάρος και ο φίλος του σχολείου Θοδωρή Μακρίδης. Επίσης οι μαθητές Μαρία Τζερεμέ, Βασιλική Αλεξοπούλου, Αλεξάνδρα Βούλτσου, Νίκος Ταμβάκης, Βλάντ Σινιτσάρου, Βαγγέλης Καλαμαράς, Γιώργος Κοτσώνης, Μάριος Μαριολάκης, Χρήστος Συργιάννης, Γιώργος Χαϊκάλης, Γεωργία Κατσιρούμπα, Δέσποινα Καμπούρη, Χριστίνα Ράπο, Ελπίδα Θομωπούλου, Ελένη Μπαστάκη, Χρήστος Καλαφάτης, Δημήτρης Σύρμας, Γρηγόρης Αναστασόπουλος, Χρήστος Σόρι, Έλβις Φραχόλι.

 

Δείτε εδώ το πλήρες Video της ταινίας

 

Δείτε εδώ το Trailer της ταινίας

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις